Klavir je glasbilo s tipkami. Od 18. stoletja naprej je eden najbolj razširjenih glasbil. Razvil se je iz čembala, spineta in njima podobnih glasbenih instrumentov.   Manjši klavir, pri katerem so strune obrnjene vertikalno, se imenuje pianino.

Nobeno solistično glasbilo nima take moči kot prav klavir. Vsak od desetih prstov lahko igra drug ton in vsak ton je lahko tih ali glasen, kar mu daje velike izrazne možnosti. Je eden redkih instrumentov, ki lahko igra spremljavo in melodijo istočasno. Nepogrešljiv je kot spremljevalni instrument pri skladbah za pihala, trobila, godala, vokal …Na klavir igrajo pianisti. Pianist torej lahko igra sam, ali s katerimkoli instrumentom oziroma tudi z orkestrom.
Poleg tega je najbolj primeren za izvajanje izvlečkov simfoničnih in opernih skladb.

Tako se na primer pevske vaje za operno predstavo ne izvajajo z orkestrom, kar bi pomenilo velik organizacijski problem, ampak le s spremljavo klavirja, ki simulira orkestrsko igro. Takim spremljavam pravimo korepeticije, pianistu pa korepetitor. Klavir je nepogrešljiv tudi v jazz in zabavni glasbi.

Priporočljiva starost otrok za učenje klavirja je od 7 do 9 let.

Klavir je danes najbolj razširjeno domače in koncertno glasbilo, hkrati pa izmed vseh glasbenih instrumentov tudi najbolj vsestransko.

Učenci Glasbene Šole Karol Pahor Ptuj

Accessibility