Orgle so več kot 2000 let star inštrument in nudi 700 let staro zakladnico orgelske literature. V preteklih letih so bile orgle izjemno poslušan inštrument. Orgelska umetnost je pravzaprav zelo pomemben del evropske kulturne identitete.

Orgle lahko postavimo v različne vloge. Lahko je solistični inštrument, komorni inštrument, spremljevalni ob vseh vrstah inštrumentov ali kot zelo dober orkestralni inštrument, saj ima v registrih skoraj vse zvoke orkestrske zasedbe.

Ker so orgle zelo velik in drag inštrument, v večini primerov pa postavljene v cerkve, je postala redkost, da bi kdo ta inštrument igral. S sodobno tehnologijo in razvojem digitalnih orgel, ki so lahko v vsakem domu, pa je postal spet zelo zanimiv.

Orgle nudijo široko zvočno paleto preko registrov. Igra pa se na več manualov oziroma klaviatur in celo na pedal. Lahko dosežejo tudi do 7 manualov in pedal. Obseg zvoka pa vse do neslišnosti v višino in nižino.

Način igranja zahteva veliko spretnosti, zato se pred orglami učimo vsaj 4 leta klavir, da že nekoliko obvladujemo igro v rokah nato pa na orglah dodajamo pedal in zvočne posebnosti.

Šolanje traja 2-4 leta na nižji stopnji izobraževanja, začnejo pa lahko otroci, ki so opravili 4 leta klacirja.

Učenci Glasbene Šole Karol Pahor Ptuj

Accessibility